България: групи на омразата и крайната десница

Политическата история на България преди установяването на комунистическия режим след Втората световна война е история на окупация и възпрепятстване на стъпките към представително управление. Преди и през XIX в. страната се е намирала под многовековна османска власт, която приключва през 1878 г. и в края на столетието е заменена от германски аристократи, „избирани“ за князе или царе на Княжество България от парламенти, които имат известна представителност. В този смисъл, когато говорим за крайнодесни движения през този период от днешна гледна точка, съществува разлика, като се има предвид централната роля на царя. Въпросът за българския национализъм обаче винаги е бил очевиден, тъй като независимостта на страната остава застрашена дълго време поради близостта на Османската империя, а по-късно от съветското господство.

Историята на фашизма в България датира от царуването на Борис III, или цар Борис, който е на власт от 1918 до 1943 г., първоначално след като е „избран“ за цар, тоест получил е одобрението на парламента, а по-късно – като явно авторитарен владетел. Както в много европейски страни, през 30-те години на миналия век в България възникват фашистки движения. Фашистите в България през междувоенния период са разделени на няколко малки и политически маловажни движения, включително Народното социално движение (НСМ) и „Ратниците“ – две организации, вдъхновени от нацистите, – и Съюзът на българските национални легиони, който се съюзява с НСМ, но не е толкова радикален. Марксистките историци по-късно определят периода от 1935 г., когато Борис установява открито авторитарен режим, до 1944 г. като „монархофашизъм“, а на Запад го наричат „царска диктатура“. Важно е, че Борис застава на страната на силите на Оста по време на Втората световна война. 

Фашизмът става по-силно изразен след преврата от 1934 г., извършен от военната организация „Звено“ – националистическа организация, съставена от интелектуалци, политици и офицери и подпомагана от българската армия. Те премахват политическите партии, политическите организации и профсъюзите и се противопоставят както на Съветите, така и на силите на Оста. През април 1935 г. офицерите, оглавили режима след преврата, са заменени от Борис, който взема властта в свои ръце, а през 1939 г. се провеждат избори, но на непартийна основа, защото Борис е премахнал политическите партии. 

През 1940 г., когато България се присъединява към силите на Оста, режимът създава фашистко масово младежко движение – „Бранник“. В България обаче други елементи на фашистките режими, като корпоративната икономическа система и профсъюзите, не са развити в същата степен, както на Запад. През този период антисемитската пропаганда, вдъхновена от нацистките съюзници на България, нараства и през 1941 г. е приет репресивният антисемитски Закон за защита на нацията, който отказва на евреите статута на граждани, отнема собствеността им, забранява смесените бракове и свободата на движение и забранява на евреите да упражняват определени професии, наред с други ограничения. Законът е подкрепен от лидерите на „Ратниците“ и от профашистки организации, сред които Съюзът на българските национални легиони, Българският младежки съюз, Българският национален студентски съюз и „Бранник“. След април 1941 г. юрисдикцията на закона е разширена извън предвоенните граници на България и обхваща територии в Македония, Гърция и Югославия, окупирани от българската армия, които България обявява за свои и поема управлението над тях. 

Интересното е, че има значителна вътрешна съпротива срещу германските искания за депортиране на българските евреи, включително от страна на Православната църква и политическите лидери, и в крайна сметка тази опозиция може да обясни до известна степен защо България не депортира своите евреи в нацистки концентрационни лагери, въпреки че евреите от териториите, окупирани от България като съюзник на Оста, са депортирани. Дори и без депортация, отношението към евреите в България е ужасяващо и много от тях са принудени да работят в трудови лагери. След войната повечето български евреи емигрират в Израел и други страни, а в страната сега живеят около 2000 евреи.

Борис умира през 1943 г. и е заменен от регентски съвет, който след това е свален и страната преминава на страната на Съюзниците. През септември 1944 г. „Звено“ организира друг преврат заедно с ориентирания срещу Оста Отечествен фронт. Тази историческа траектория е прекъсната от съветската окупация през 1944 г., която не среща съпротива. През 1946 г. е установен просъветски комунистически режим, ръководен от Георги Димитров, и е създадена Народна република България, управлявана от Българската комунистическа партия, която просъществува до 1990 г. Тя е верен съюзник на Съветския съюз.

Първите посткомунистически избори се провеждат през 1990 г. и са спечелени от преустроената Комунистическа партия – Българската социалистическа партия. През 1991 г. е приета нова конституция, с която е установена парламентарна демокрация, а изборите са спечелени от нова партия – Съюз на демократичните сили. Оттогава в страната се проведоха избори на няколко пъти и политическите партии във властта се сменяха мирно, на фона на периодични икономически кризи, корупционни скандали и организирана престъпност. През 2004 г. България се присъедини към НАТО, а през 2007 г. – към Европейския съюз.

Българската крайна десница заяви присъствието си с основаването на политическата партия „Атака“ през 2005 г. Партията е антиромска, антимюсюлманска и антитурска и е против участието в европейските институции и НАТО. Съвсем доскоро крайнодесните политически партии не получаваха голяма подкрепа. Такива партии присъстват в българския парламент от 2005 г. насам, като привличат между 8 и 12 процента от гласовете на избори. Това е доста закъсняла поява на крайната десница в сравнение с възхода на такива партии на запад през 80-те години и появата на крайнодесни партии в Източна Европа през 90-те години на XX в. 

Основната движеща сила на крайната десница е демонизирането и изключването на различни малцинствени групи. „Атака“ и другите крайнодесни организации са насочени предимно срещу националните малцинства, а именно етническите турци и ромите, които съставляват съответно осем и четири и половина процента от населението. Ето какво каза лидерът на Българския национален съюз Звездомир Андронов през 2019 г.: „Цигани, турци, арменци и евреи са гости в България и ако са добри гости, могат да живеят спокойно тук.“ Тези коментари бяха направени по bTV – най-влиятелната телевизия в страната. За разлика от други страни, дори по време на сирийската миграционна криза имиграцията не е основен фокус за крайната десница, която се фокусира върху демонизирането на малцинствата в самата страна. Насочването срещу „вътрешните“, а не срещу „външните“ други означава, че реториката и политиката на изключване придобиват различен характер в България, тъй като малцинствата, които тези крайнодесни групи искат да изключат, споделят общо гражданство, права и дори история с доминиращото мнозинство. Въпреки че има и антисемитизъм, евреите е по-слабо вероятно да бъдат обект на преследване в сравнение с ромите и другите малцинства. ЛГБТК+ общността също исторически е била обект на атаки. През 2008 г. група неонацистки хулигани хвърляха бензинови бомби и камъни по участници в гей парадите, предизвиквайки сериозна полицейска реакция. Православен свещеник призова участниците в ежегодния поход на прайда в София да бъдат замеряни с камъни. А протестите срещу събитията на прайда са често срещано явление и до днес, често подстрекавани от анти-ЛГБТК+ пропаганда, която е внесена от САЩ и Великобритания.

Степента на враждебност към ромската общност в България е ужасяваща.  Премиерът Бойко Борисов (2009 – 2013 г., 2014 – 2017 г. и 2017 – 2021 г.)назначи през 2017 г. лидера на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов, който беше част от неговата правителствена коалиция, за ръководител на националния орган за етническа интеграция, предизвиквайки протестите на групи за защита на човешките права, които го нарекоха „явен поддръжник на фашистката и неонацистка идеология“. Симеонов, който говореше за създаването на „модерни концентрационни лагери“, позорно описва ромите като „безочливи, диви, човекоподобни същества“, а ромските жени – като притежаващи „инстинктите на бездомни кучки“. Издадената срещу него присъдата за реч на омразата по-късно беше отменена след обжалване.  

Расистки и неонацистки агитки от футболни хулигани като „Лаута“ на „Локомотив Пловдив“ също създават проблеми и имат чувствително присъствие по време на агресивни масови нападения срещу ромски селища. Подобни атаки последваха и през 2019 г. след коментарите на лидера на партия ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, който нарече ромите „изключително нахални“ и намекна за необходимостта от „пълно решение на циганския проблем“. Неговата партия имаше цял раздел на сайта си, посветен на „циганския въпрос“. Въпреки че футболните хулигани расисти са по-малък проблем след 2019 г., печално известният мач между Англия и България, когато чернокожите играчи на Англия бяха подложени на порой от обиди, включващи скандирания „маймуни“ и нацистки поздрави, агитки като хулиганите от „София Запад“ и „Лаута“, които стояха зад тези прояви, и агитката на „ЦСКА София“, „Енимълс“, още са активни и в София може да се видят техни стикери.  

Има още много признаци на екстремизъм сред политици, заемащи изборни длъжности. Например българският евродепутат Ангел Джамбазки, водещ член на Българското национално движение или на политическата партия ВМРО, участва в кампании за освобождаването на престъпници, свързани с българския неонацистки пейзаж. Джамбазки, който описва ромите като „примати“, беше обвинен в подбуждане на омраза, след като призова българите в София да почистят града от имигранти и да предприемат „действия за самозащита“ чрез „доброволчески патрули и отряди“. Той лично е участвал в усилията за освобождаването на Николай Йовев, известен футболен хулиган и политически екстремист, който беше арестуван през 2012 г. във връзка с бомбен атентат срещу офис на „Евророма“, довел до един смъртен случай. Освен това беше води кампания за освобождаването на члена на ВМРО Димитър Лазаров, който е свързан с неонацистки групи и беше арестуван за нападение срещу леви демонстранти. 

През 2022 г. Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) определи ромите и ЛГБТК+ лицата като основни жертви на публични прояви на омраза и предразсъдъци от страна на високопоставени български политици. Отбелязвайки, че и двете общности са подложени на атаки, като ромите са обект на агресивни масови протести, ЕКРН заяви, че „положителните стъпки, предприети за борба с антисемитизма, за съжаление не се прилагат и към този вид омраза“. ЕКРН настоятелно препоръча властите да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване на заплахите и насилието срещу ромите, особено от страна на техните съседи; настоятелно призова ромските домове да бъдат защитени от незаконно разрушаване; и призова властите да гарантират, че де факто няма сегрегация на ромските деца в училищата. 

В последно време българска политика е хаотична, което създава възможности за крайнодесни партии. През 2019 г. доминиращата партия в България, ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България), влезе в коалиция с три партии, включително крайнодясната „Атака“. В резултат на новосформираното партньорство с крайната десница ГЕРБ трябваше да направи отстъпки по отношение на ценностите на ЕС, включително правата на малцинствата, и да си затвори очите за явните злоупотреби с политически привилегии. 

 

През април 2023 г. в страната се проведоха петите поред парламентарни избори за две години. Поради невъзможността за създаване на трайни правителства в резултат от изборите страната остана за дълги периоди под управлението на проруския президент Румен Радев, заобиколен от скандали, и назначените от него кабинети. Неотдавнашните политически сътресения помогнаха на крайнодясната партия „Възраждане“, която получи по-голяма подкрепа на изборите през април. Сега партията е третата по големина в парламента. „Възраждане“ води кампания за референдум срещу присъединяването на България към Еврозоната, което беше насрочено за 2024 г., но отпадна. Това ѝ помогна да привлече проруски и крайнодесни привърженици, както и хора, загрижени, че въвеждането на еврото ще повиши разходите за живот. Партията също така предложи неутрална позиция във войната на Русия срещу Украйна. Лидерът на партията Костадин Костадинов редовно напада журналисти. През 2019 г. партията публикува в кампанията си видео, показващо мъж, който открива огън в претъпкана стая, за която Костадинов обясни, че е пълна с журналисти. 

 

От особено значение в българския контекст е ежегодният факелен Луков марш в памет на Христо Луков, военен министър през годините от 1935 до 1938 г., когато е убит. Луков е нацистки сътрудник, който играе решаваща роля в депортирането на евреите от районите, окупирани от българската армия през Втората световна война. Митингът, проведен за първи път през 2003 г., събира крайнодесни привърженици, ултранационалисти и неонацистки групи от България и други страни. Той се организира от Българския национален съюз (БНС), който симпатизира на националсоциализма, в чест на „падналите герои на България“. Маршът е съпътстван от международни неонацистки събрания като проведената през април 2019 г. конференция в София, в която участваха редица неонацистки групи, включително унгарска група, която неотдавна беше атакувала център на еврейската общност в Будапеща. БНС е работил и с българския клон на международната неонацистка мрежа Blood & Honour („Кръв и чест“). БНС е националистическа партия, основана от Боян Расате, който през 2021 г., докато беше кандидат за президент, беше арестуван за нападение срещу ЛГБТК+. Всяка година има призиви шествието да бъде отменено, тъй като привлича в София екстремисти от цяла Европа. През 2020 г. в резултат от усилията на кмета на София Йорданка Фандъкова шествието беше забранено, но възпоменанията продължиха в по-малък мащаб и при засилено полицейско присъствие. През 2023 г. събитието отново беше забранено. България привлича също и американски неонацисти. Като беглец от възможна десетгодишна присъда в САЩ Робърт Рундо, основател на неонацисткото движение Rise Above, беше идентифициран в Пловдив (той беше арестуван през март 2023 г. в Румъния). Интересното е, че през 2022 г. Македония забрани популяризирането на фашизма и нацизма. Законовите промени дойдоха, след като български организации в Македония, подкрепени от българската държава, откриха два клуба, единият кръстен на нацистки сътрудник. Някои представители на българската крайна десница имат иредентистки възгледи и смятат, че области като Македония, които някога са били част от една по-голяма България, все още принадлежат на България.

Отскоро противодействието срещу ЛГБТК+ в България се засили. През февруари 2023 г. българският Върховен съд постанови, че транссексуалните хора вече няма да могат да променят пола си в юридически документи. Съдът беше силно разделен между 28 гласа „за“ и 21 гласа „против“, като несъгласните заявиха, че решението на практика забранява правното признаване на социален пол. Това вероятно ще изправи България срещу Европейския съд по правата на човека. В края на 2022 г. Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността съобщи, че нетолерантността, омразата и предразсъдъците срещу ЛГБТИ в България продължават. Те препоръчаха българските власти да създадат работна група за ЛГБТИ, включваща членове на общността, която да документира дискриминацията и да разработи национална стратегия. 

Това, което следва, е описание на крайнодесните групи, пропагандиращи омраза и екстремизъм, които са активни през 2023 г. в България. То със сигурност не обхваща цялата екстремистка дейност, като се има предвид подмолният характер по-специално на неонацистките и футболните хулигански организации. Може би по-важното е, че този списък всъщност не предава омразата към българските етнически малцинства, която съществува масово в обществото, особено антиромските настроения, които са довели до много актове на насилие срещу общността. България е критикувана от повечето международни органи, включително ООН, ЕС и други, за ширещата се омраза, дискриминация и насилие срещу нейните малцинствени общности.

ГРУПИТЕ

 

pastedGraphic.png

„Атака“

Местоположение: София

Идеология: антисемитска, антимюсюлманска, антиимигрантска, антиженска, антиромска, анти-ЛГБТК+, конспирация

„Атака“ беше първата и за дълго време най-голямата крайнодясна политическа партия в България. Основана през 2005 г., „Атака“ е преди всичко средство за популяризиране на нейния лидер Волен Сидеров и неговите вредни идеи. Тя е проруска и е обвинявана, че има връзки с руското разузнаване, и се противопоставя на ЕС и НАТО. На страницата на партията има снимка на Сидеров, а не лого. Въпреки че не е печелила депутатски места от 2021 г., партията отдавна е известна с провокативни кампании и противоречиви изявления относно етническите малцинства, ЛГБТК+ общността, правителствените институции и международните организации и с разпространението на конспирации. Те постигнаха най-голям електорален успех на президентските избори през 2006 г., когато Сидеров спечели почти 650 000 гласа – близо една четвърт от общия брой подадени гласове. През 2011 г. беше направено разкритието, че Сидеров е участвал в международна антисемитска конференция в Москва през 2002 г. Има информация, че по думите на Сидеров глобализацията се управлява „от евреите, онези злодеи и богоборци, които финансираха болшевишката революция, причинила толкова много страдания на руската нация“. Сидеров има снимка с Ахмед Рами, основател на антисемитското „Радио Ислям“, и бившия американски член на Ку-клукс-клан Дейвид Дюк. Още преди 2005 г. Сидеров дава гласност на екстремистките си идеи. Като „журналист“ той публикува две книги, „Властта на Мамона“ и „Бумерангът  на злото“, в които излага антисемитските си идеи, че евреите управляват света и често „играят ролята на жертва“. Той свързва ционизма с нацизма, говори с пренебрежение за ромите, отрича Холокоста, наричайки го на едно място „най-голямата измама“, и твърди, че „в продължение на две хиляди години светът върви към морална деградация и физическо унищожение, движен от сатанинските сили на юдео-масонството“. През 2012 г. срещу него беше заведено дело за антисемитизъм, което той отхвърли с твърдението, че е „обект на тормоз“. По време на пандемията Сидеров разпространяваше конспиративни теории по партийния си телевизионен канал „Алфа“, включително че съществува лек за COVID, който той е измислил. Той твърдеше, че лекарството може да излекува и ХИВ, хепатит и други вирусни инфекции, но заяви, че Българската агенция по лекарствата отказва да одобри това чудодейно лекарство. „Алфа“ представя участници със сходни възгледи и Сидеров, като собственик, е чест гост и домакин в телевизията. Фанатизмът на Сидеров е многостранен. В интервю от 2013 г. на журналистката Лора Крумова, бременна по това време, Сидеров я обиди и ѝ каза да си стои вкъщи и да се занимава с домакинството. „Не разбирам защо принуждават жените да водят телевизионни предавания, би било по-добре, ако си стояха вкъщи, за да се грижат за семейството и да раждат деца.“ Партията „Атака“ протестира и срещу събитията, свързани с Прайда. През 2019 г. протестът на партията включваше лозунги като „Gay over“, „Защо МВР пази педалите“ и „Да спрем парада на перверзниците“. Сидеров е известен и с нападенията си срещу полицаи. През 2015 г. той нарече полицаите „професионални престъпници“ и каза, че „полицията вече е превзета от гей обществото“. През 2009 г. Сидеров беше съден за расово подстрекателство срещу евреи и роми. Българският съд в крайна сметка отхвърли обвиненията, но Европейският съд за правата на човека реши, че изявленията му са антисемитски и антиромски и потърси отговорност от българската държава за това, че не го е осъдила. През 2016 г. Сидеров беше осъден да заплати неимуществени вреди на премиера Бойко Борисов за клевета. Членове на „Атака“ са замесени в серия от инциденти с използване на насилие. През 2014 г. депутати от „Атака“, заедно със Сидеров, подбудиха инцидент с използване на насилие и Сидеров беше обвинен в углавно престъпление. По време на полет до София от Варна Сидеров влиза в спор с друг пътник. Един мъж го предупреждава да говори по-тихо, но той отказва. В автобуса към терминала Сидеров продължава да крещи и един мъж го нарича „идиот“. След като полицията се намесва, Сидеров удря полицай по главата. През октомври 2015 г. Сидеров заедно с още един депутат от „Атака“ „инспектира“ магазин на оживена софийска улица. Те настояват, че магазинът продава наркотици, тютюн и алкохол, без да плаща акциз, и двамата нападат физически служителите на магазина. Две седмици по-късно Сидеров, заедно с други депутати от „Атака“, служители на „Алфа“ и 15 телохранители нахлуват в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Сидеров влиза в аудиториите, след като студентите се опитват да го изгонят. Твърдението на Сидеров беше, че води битка срещу наркотиците и искал да постави плакати на партията си. Тъй като Сидеров по това време имаше имунитет като депутат, нямаше възможност да бъде съден за проникване в сградата. След голямо недоволство парламентът сне имунитета на Сидеров и той беше осъден на две години пробация. Сидеров се обявява за жертва на „българската наркомафия“ и се оплаква, че е бил бит от полицията. 

 

 

Кръв и чест България

Населено място: гр.Пловдив

Идеология: неонацисти, бели националисти

Основана в Обединеното кралство през 1987 г., Blood and Honour (B&H) е международна расистка скинхед организация с клонове в много страни, включително България. B&H е създадена от Иън Стюарт Доналдсън, основател на групата за омраза Screwdriver, и носи името си от мотото на Хитлеровата младеж. Това, което впоследствие става български филиал на B&H, се появява за първи път през 2003 г. в Пловдив и в началото се нарича „Пловдив 28“. Групата официално се присъединява към B&H през 2009 г. През 2009 г. КиЧ България взема участие в събитие, станало известно като „Асеновградското дело”, когато неонацисти и скинхедс присъстват на събитие на БиХ в библиотеката на този град. На снимка от събитието може да се види човек, облечен в кланова роба, застанал зад микрофон до нацистко знаме. Събитието беше концерт, на който беше изпълнен хейт рок, включително песента „Kill the Jew“. КиЧ твърди, че това не е кланово събитие, а тяхната публикация си приписа заслугата за организирането на концерта. КиЧ твърди, че Европа не е за „либералите и фа***тите”, а за националистите и традиционното семейство. Организацията вярва в теорията на конспирацията за „Голямото заместване“ и твърди, че „белият човек“ скоро ще изчезне, ако не се вземат спешни мерки. КиЧ организира редовни събирания – често частни концерти или в местни кръчми. През 2012 г. членове на „Кръв и чест“ са арестувани, след като намушкват ром в Пловдив. Петимата младежи – най-възрастният от които е на 21 години, са нападнали и намушкали мъжа, който, за щастие, е оцелял. По това време полицията изчислява, че има около 40 до 50 членове, които са част организацията. Поддръжниците на „Кръв и чест“ са известни с това, че организират така наречените „нощни патрули“ в ромските квартали, които по същество включват насилствен тормоз над ромските общности. През 2012 г. пред репортер на Btv членове на „Кръв и чест“ признаха, че техни симпатизанти са участвали в нападението срещу клуб EuroRoma в Сандански. „Кръв и чест България“ проведе съвместна дейност с Българския национален съюз (БНС). „Кръв и чест“ взе участие в „благотворителна акция” с БНС за освобождаването на мъжете за атентата в клуб EuroRoma в Сандански, причинил смъртта на един ром. През 2013 г. „Кръв и чест“ се опитаха учредят политическа партия с Национална съпротива, но кандидатурата им беше отхвърлена.

pastedGraphic_1.png 

Български национален съюз (БНС)

Местоположение: София

Идеология: неонацистка, антимюсюлманска, антиимигрантска, антиромска, анти-ЛГБТК+, бели националисти

Българският национален съюз (БНС) е самопровъзгласил се пряк наследник на нацисткия Съюз на българските национални легиони – организация на военния министър и симпатизант на нацизма Христо Луков по време на Втората световна война, на когото е кръстен ежегодният Луков марш. БНС е основен организатор на Марша, който довежда в София неонацисти от цял свят. Организацията е съществувала през отделни периоди като политическа партия, като обикновено е получавала много малка подкрепа. Лидерът на групата Боян Расате е известен с привързаността си към насилието и откритото си възхищение от Хитлер и има присъди за престъпления от омраза, подбуждане към насилие и други престъпления, които той гордо демонстрира на своя уебсайт. В знак на протест срещу войната в Украйна Расате издигна знамето на украинската неонацистка паравоенна организация Батальон „Азов“. БНС обещава да се бори срещу „разпространението на хомосексуализма“. През 2008 г. Расате организира контрасъбитие в знак на протест срещу първия гей парад в България. Расате и съюзниците му хвърляха бомби и коктейли Молотов по участниците и разпространяваха анти-ЛГБТК+ листовки с надпис: „Бъдете нетолерантни, бъдете нормални.“ Полицията арестува 60 участници в контрапротеста заедно с Расате. През тази година БНС създаде черен списък на „гей организации“, който да послужи за „по-нататъшен анализ“. През 2010 г. Расате говори за бежанците и призова България да не приема такива от „третия свят“, като ги сравни с маймуни и ги нарече „екзотични представители на непознати народи“. Други членове на БНС са правили подобни изявления на омраза за евреи, имигранти, ЛГБТК+ общността и други. Организацията има активна група в Telegram с почти 1000 членове. Тя също така провежда собствени спортни събития и спонсорира походи, лагери, бойни изкуства и „военно“ обучение. За разлика от други български крайнодесни групи, БНС на Расате е антируска. След като Русия нахлу в Украйна през 2022 г., Расате изрази подкрепата си за украинския Батальон „Азов“, който има връзки с бели супремасисти и неонацисти. През 2022 г. той регистрира партията си за избори, носейки тениска със символа на „Азов“. През 2022 г. БНС присъства на Fortress Europe – немско събитие, посещавано от няколко европейски крайнодесни организации. В събитието участваха Die Rechte, крайнодясна германска политическа партия с неонацистки членове, Националистическото движение от Франция, Националният и социален фронт от Чешката република и „Легион Унгария“. Освен че работи с неонацисти, които идват в София за Луков марш, БНС периодично си сътрудничи с подобни организации и ги кани и в България. 

 

pastedGraphic_2.png

Българска социалистическа партия (БСП)

Местоположение: София,* Кюстендил, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Шумен, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, Варна, Велико Търново, Видин 

Идеология: анти-ЛГБТК+

Българската социалистическа партия (БСП) е пряк наследник на Българската комунистическа партия, която управлява страната от 1944 до 1989 г., а сега с мъка набира гласове на изборите. Може би за да подобри електоралната си позиция, БСП съвсем наскоро зае позиции срещу ЛГБТК+, по-специално в опит да прокара национален референдум срещу „джендър идеологията“ – кодиран израз, с който се обозначават инициативите за правата на ЛГБТК+. Завоят в посока към анти-ЛГБТК+ започна през 2018 г., когато лидерът на БСП Корнелия Нинова  разкритикува еднополовите бракове, които са забранени в България. Тя каза, че „гей браковете са неприемливи и никога няма да се случат, защото това е България“. Тя също така твърди, че защитава българското християнско семейство, традициите и българските деца. На конгреса на партията през февруари 2023 г. Нинова обяви, че БСП никога няма да приеме Истанбулската конвенция, която защитава от насилие, основано на пола, по отношение на жените, ЛГБТК+ общността и националните малцинства. Нинова казва, че конвенцията е начин за разпространение на ЛГБТК+ пропаганда, подкрепена от „много пари“. Според Нинова социалистическата фракция на Европейския парламент „упражнява сериозен натиск“ върху нея да се откаже от тези усилия. Тя е категорична, че докато тя ръководи партията, българските семейства ще имат „момчета и момичета “, а родителите ще бъдат „майки и бащи“. Нинова, макар да твърди, че уважава правата на ЛГБТК+, също така подкрепи решение на Върховния касационен съд, което забранява на хората да променят пола си по закон в официални документи, и зададе риторично въпроса дали „поддръжниците на джендър идеологията“ зачитат върховенството на закона. На партийния конгрес през февруари 2023 г. е решено БСП да се застъпи за национален  референдум за джендър идеологията в училищата. Джендър идеологията е концепция, възприета от крайната десница като израз на противопоставяне срещу на равенството между половете, абортите, сексуалното образование и правата на ЛГБТК+ в области като брак, осиновяване, сурогатно майчинство и репродуктивни технологии. Предложението идва от партийни членове от Плевен, които заявяват, че в името на нашите деца и защитата на християнските ценности и семейството“ партията трябва да проведе национален референдум за преподаването на „джендър идеология“ в училищата. Георги Свиленски, който е друг виден лидер на БСП, заяви малко след конгреса по БНТ, че целта на референдума е да покаже, че „българското общество е против джендър идеологията“, и да спаси българските деца. Иван Ченчев, който е бивш народен представител, също подкрепи идеята за референдума. Той заяви, че БСП не е против ЛГБТК+ хората, но че ЛГБТК+ пропагандата не трябва да се преподава в училищата. Други членове на БСП направиха подобни коментари. През февруари Нинова стартира кампанията за референдума с помощта на други анти-ЛГБТК+ организации, включително „Свобода за всеки“ и „Общество за ценности“. Партията е проруска. Например дългогодишният активист на БСП Александър Симов заема политически позиции в полза на Русия, твърди, че санкциите срещу Русия са самоубийствени за Европа и че да се подкрепя Украйна с военно оборудване е голяма грешка. През февруари 2023 г. САЩ приложи закона „Магнитски“, който упълномощава правителството да санкционира онези, за които се установи, че са нарушители на правата на човека или са замесени в значителна корупция, да замрази активите им и да им забрани да влизат в САЩ, срещу Румен Овчаров от БСП. Партията публично подкрепи Овчаров, заявявайки, че „БСП защитава българския национален интерес в енергетиката и подкрепя експертите, които го защитават“.

 

pastedGraphic_3.png

„Свобода за всеки“

Местоположение: неизвестно

Идеология: анти-ЛГБТК+, антитранс

„Свобода за всеки“ според собственото им описание са само уебсайт, но функционират като крайнодясна християнска организация, която участва в протести и други дейности. Техни привърженици също така правят изказвания пред пресата по спорни теми. Те твърдят, че целта им е да запазят свободата на словото, човешките права и семейните ценности, но основната им работа е да агитират срещу ЛГБТК+ общността. Съпредседателят на „Свобода за всеки“ Виктор Костов казва, че тяхната организация е горд поддръжник на контрапротестите срещу София Гей Прайд. „Свобода за всеки“ е и част от инициативата на Българската социалистическа партия за референдум срещу „джендър идеологията“. Групата твърди, че зад „сексуалната революция“ стои „малка част“ от населението, ЛГБТК+ хората. Според организацията основната цел на ЛГБТК+ общността е да „покварява деца от ранна възраст без знанието на родителите им или още по-лошо – против волята им, чрез ранна сексуализация“. „Свобода за всеки“ твърди, че ЛГБТК+ хората „идват за нашите деца и вече не го крият“. В интервю Костов, говорейки за решение на Върховния касационен съд, което отхвърля правото на промяна на пола по официални документи, заяви, че правата на транссексуалните хора не са „основни човешки права“, а по-скоро „новосъздадени“ и следователно нелегитимни. Костов обясни, че е „пълен абсурд“ да си транссексуален и при това не вярва, че е възможно да се родиш гей. Във Facebook „Свобода за всеки“ се подиграва с напредъка в правата на ЛГБТК+ населението, като публикува сензационни заглавия като: „Режимът на джендърско-фашистката полиция в Канада арестува млад християнин за твърдението, че Бог е създал два пола“. Уебсайтът споделя статии на английски език от крайнодесни християнски групи по целия свят, включително Американската асоциация за правна защита на домашното училище, Асоциацията на християнските домашни педагози в Минесота и Ирландската християнска асоциация на домашните педагози. 

 

pastedGraphic_4.png

ВМРО (Вътрешна македонска революционна организация)

Местоположение: София,* Бургас, Пловдив, Шумен, Троян, Варна

Идеология: антиромска, анти-ЛГБТК+

ВМРО, или Вътрешна македонска революционна организация, е една от най-старите крайнодесни политически партии в България. Името ѝ загатва за тайно революционно общество, което има за цел да освободи Македония – област, към която България има исторически претенции – от османското владичество в началото на XX в. Партията е печелила места в парламента няколко пъти, а през 2017 г. беше част от управляващата коалиция, водена от дясноцентристката партия ГЕРБ, в която съпредседателят на ВМРО Красимир Каракачанов

беше заместник министър-председател и министър на отбраната. ВМРО има представители и в Европейския парламент. Като иредентистка организация ВМРО смята, че Македония трябва да бъде българска, а партията периодично прави открити изказвания против независимостта на Република Северна Македония. Това беше особено проблем по време на управлението в коалиция с ГЕРБ, защото подкопаваше отношенията между двете страни с изявления, противоречащи на официалната българска позиция. ВМРО е със силно антиромски и анти-ЛГБТК+ позиции. Партията е против еднополовите бракове и се зарича да забрани събитията, свързани с Прайда. През 2019 г., в отговор на събитие на Балканския Прайд, организирано от ЛГБТК+ общността в Пловдив, активисти от ВМРО заедно с местен кмет образуваха човешка верига пред сградата, в която се провеждаше събитието. Те държаха табели с надпис: „Не отивай от другата страна“. Докато участваше в протест срещу парада на София Прайд като част от контрапротестното шествие за „Традиционното семейство“, Каракачанов заяви, че „мястото на всеки нормален български гражданин не е с Прайда“. Съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки по време на същия контрапротест призова ЛГБТК+ общността да „върне дъгата на децата“. Той също така заяви, че еднополовите бракове са „перверзия“. През 2021 г. партията започна кампания срещу така наречената „джендър идеология“, която се отнася до елементи от правата на ЛГБТК+. Фигури от ВМРО са известни с фанатичните си изказвания за ромската общност. Каракачанов коментира във Facebook, че „циганите, които още не са социализирани, трябва да бъдат екстрадирани в Индия“. Джамбазки казва, че „циганите в цялата страна плячкосват, убиват, изнасилват, замърсяват въздуха и унищожават горите“. Той казва, че ромите са заплаха за българското общество, че „геноцидът над българския народ от страна на тези малцинствени групи трябва да бъде прекратен сега“. През 2017 г. Върховният административен съд на България реши, че Каракачанов е дискриминирал ромите с изказването си, направено в телевизионно интервю, че „циганите са станали изключително нахални“. През 2022 г. Джамбазки беше санкциониран от Европейския парламент за отдаване на нацистки поздрав в сградата на парламента. Той отрече да го е направил, но беше заснет на камера. ВМРО „е известна със систематичното разпространение на омраза срещу съседните народи на Балканите, както и с антиромската пропаганда“, според Комисията на Съвета на Европа срещу расизма и нетолерантността. През май 2023 г. Европейският център за правата на ромите и Инициативата за равни възможности заведоха дела срещу Джамбазки, ВМРО и медията „7 дни“ заради антиромска реч на омразата. 

 

pastedGraphic_5.png

„Кубратова младеж“

Местоположение: София

Идеология: неонацисти, бели националисти

„Кубратова младеж“ е младежкото крило на Българския национален съюз (БНС). „Кубратова младеж“ е кръстена на хан Кубрат, основателя на Стара Велика България през 632 г. и баща на хан Аспарух, който основава Дунавска България. Те се самоопределят като националсоциалисти. Развиват собствени дейности, в които понякога участва и БНС. Някои членове на „Кубратова младеж“ са активни в БНС и участват в изборите, когато БНС е регистриран. Подобно на БНС, те искат отмяна на партийната система и страна „без малцинства“. „Кубратова младеж“ твърдят, че произхождат  от „арийците“, а не от „маймуните на Дарвин“. „Кубратова младеж“ помагат за провеждането на ежегодния Луков марш, който почита пронацисткия български министър от Втората световна война генерал Луков и се посещава от неонацисти от цял свят. Те твърдят, че онези, които искат маршът да бъде забранен, са „либерали, комунисти и педерастки активисти“. Те също така твърдят, че свързаният с нацистите генерал Христо Луков е имал „малка или никаква“ връзка с това, което те определят като „така наречения холокост“. В логото им символът в зеления панел означава „14“, за което те твърдят, че е извор на енергия. „14“ обаче е общ символ на белите супремасисти, свързан с т.нар. 14 думи – популярен лозунг на белите супремасисти: „Трябва да осигурим съществуването на нашия народ и бъдеще за белите деца“.

 

pastedGraphic_6.png

Национален фронт за спасение на България (НФСБ)

Местоположение: София

Идеология: антиимигрантска, антиромска, анти-ЛГБТК+

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) е характеризиран като „ултранационалистически/фашистки“ от Комисията срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа. Най-известният му член и основател е Валери Симеонов, който притежава и телевизия СКАТ, където се излъчва голяма част от пропагандата на партията. През 2014 г. НФСБ заедно с ВМРО сформира коалиция „Патриотичен фронт“, която спечели 19 места. През 2017 г. съюзът „Патриотичен фронт“ подписа споразумение с „Атака“ и преименува коалицията си на „Обединени патриоти“, която формира управляваща коалиция с дясноцентристката партия ГЕРБ. Симеонов беше избран за вицепремиер. Симеонов има дълга история на фанатизирани изявления срещу ромите. През 2017 г. той беше обвинен в реч на омразата, защото заяви в парламента, че „без съмнение голяма част от ромите живеят, без да се подчиняват на закона, правилата и човешкото поведение. …Законът не се отнася за тях, те не разбират какво са данъците, какво означава плащането на сметки, защото смятат, че са освободени от всякакви правила и задължения. България е изправена пред дълбока етническа криза. …Защо се приема, че на нашите мургави сънародници всичко е позволено, че те трябва безплатно да получават храна, дрехи и лекарства?“ Симеонов също така казва, че ромите са „нахални, самонадеяни и свирепи човекоподобни, изискващи заплати без труд, търсещи обезщетения за болест, без да са болни, детска издръжка за деца, които си играят с прасетата на улицата, и обезщетения за майчинство за жени с инстинкти на улични кучки“. Посолството на САЩ незабавно осъди коментарите. Той беше осъден да се въздържа от подобни изявления в бъдеще, тъй като съдът реши, че думите му водят до нарушаване на достойнството на всеки представител на ромската общност. След като Симеонов обжалва решението, Върховният административен съд на България го отмени, като реши, че защитата от дискриминация не е по-важна от свободата на изразяване. През 2016 г. Симеонов води яростна кампания срещу мигрантите и бежанците, бягащи от гражданската война в Сирия. Той призова България „да не приема мигранти и бежанци“ и предложи по границата да патрулира въоръжена охрана, а тези, които пресичат границата незаконно, да бъдат спирани с „физическа сила, водни оръдия, гранати, бомби и огнестрелни оръжия, когато е необходимо“. През 2017 г. Симеонов се присъедини към протестиращите, които се опитаха да барикадират българо-турската граница, за да спрат етническите турци с българско гражданство да гласуват на изборите в България. Той е настроен и срещу ЛГБТК+ като казва по повод на събитията на Прайда, че „това е отклонение от нормалната човешка физиология, имало го е в древността, има го и днес, но такава ориентация по никакъв начин не трябва да се насърчава, тъй като е неестествена, дори може да се нарече нечовешка“. През 2019 г. НФСБ публикува изявление, осъждащо ежегодния парад на София Прайд. През 2017 г. предстоящото застъпване на България начело на председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. предизвика тревожни реакции в Брюксел. Членове на Съвета на Европа изразиха загриженост, че лидерите на „Обединените патриоти“, т.е. членовете на НФСБ в коалицията, са използвали расистка реторика по отношение на българското ромско малцинство, застъпвали са се за насилствено възпрепятстване на мигрантите да влязат в Европа и публично са изразявали съмнение, че предизвиканите от човека климатични промени са проблем. Специално внимание беше обърнато на Симеонов за това, че е описал ромите като „свирепи маймуни“. През 2017 г. на снимки във Facebook се видя как Павел Тенев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството от НФСБ, показва нацистки поздрав, докато е в концентрационния лагер в Бухенвалд. Тенев се извини и подаде оставка, като заяви, че снимката е шега. Три партии в парламента призоваха и за оставката на Симеонов, а управляващата партия ГЕРБ се извини от негово име. През 2017 г. Симеонов беше назначен за ръководител на Българския съвет за интеграция на етническите малцинства, който се занимава с местните турски и ромски малцинства. Сорая Пост, евродепутат от Швеция, заяви, че е неприемливо човек като Симеонов да заема такава длъжност в страна членка на ЕС. През 2020 г. Симеонов беше осъден да плати 8000 лева на двама журналисти за това, че им е отправил лъжливи обвинения в корупция по БНТ.

 

pastedGraphic_7.png

Национална съпротива (НС)

Местоположение: София

Идеология: неонацистка, антиимигрантска, антисемитска, антиромска, анти-ЛГБТК+, бели националисти 

Национална съпротива (НС) е антидемократична, неонацистка организация, създадена през 2008 г. и оглавявана от Благовест Асенов, който е сниман да носи тениска с нацистки знак SS във формата на светкавици. Асенов ръководи боен клуб на НС, за който има информация, че е част от национална мрежа от такива клубове. През последните няколко години физкултурният салон се е превърнал в рай за неонацистките кръгове в София и тренировъчна площадка за радикализирани младежи, много от които използват подготовката си за насилствени действия срещу българските етнически малцинства и най-маргинализираните групи. Една от стратегиите, които НС използва за увеличаване на членската си маса, е индоктринирането на маргинализирани младежи посредством организирано футболно хулиганство и бойни клубове за ММА. Асенов обещава да защитава България от „чужди идеологии“ като парламентарната демокрация и моралния упадък, включително „силно пропагандираната содомия“ и „паразитизма на малцинствата“. Членове на групата са правили антисемитски, антиромски и анти-ЛГБТК+ изявления, а групата служи като организатор на Луков марш, който почита фигурата на български пронацист от Втората световна война и ежегодно довежда в София други екстремисти от цял свят. Групата твърди, че защитава България от „комунисти, демократи, либерали, содомити, нелегални имигранти“. Асенов отрича Холокоста и казва, че дори еврейският народ „вече не вярва в него“. Асенов обвинява евреите, че са „антибългари“, че причиняват бежанската криза в Европа и че „поднасят“ пандемията от COVID на правителството. НС се опита да създаде неонацистка политическа партия, Националистическата партия на България, с помощта на българския клон на международната неонацистка организация „Кръв и чест“, но нейната регистрация беше отхвърлена. В платформата на партията се заявява, че трябва да се създаде „ново хомогенно чисто общество“ и първата ѝ задача ще бъде „прочистване на имигрантските и чуждестранните маси, които замърсяват нашите улици и плашат българското население“. Казва се също, че те ще „унищожат циганския терор с железен юмрук“. Партията е създадена символично на 9 ноември, годишнината от Кристалната нощ – скандалната дата на вълна от антисемитски нацистки атаки срещу евреи през 1938 г. Партията не е регистрирана, тъй като главният прокурор е установил, че тя нарушава Конституцията на България. Каналът на НС в YouTube е пълен с екстремистки материали, включително „лекции“, популяризиращи антисемитския фалшификат, известен като „Протоколите на Ционските мъдреци“. В една лекция Асенов казва, че е имало план „за превземане и поробване на Европа от евреите“. През 2019 г. организацията „Шалом“, която представлява българските евреи, заведе дело срещу Асенов за разпространение на антисемитизъм и реч на омразата и докладва за неговата страница във Facebook на компанията, която го забрани за кратко. НС също е яростен противник на ЛГБТК+ и се организира срещу ежегодния парад на Прайда в София. Девизът на НС срещу Прайда е „Пазете децата от разврата“. През 2017 г. НС сподели изявление, че „няма да позволи педалския парад“ и „ще почисти… човешките боклуци“. Не е изненадващо, че НС е и против ромите, които нарича „социални паразити“. Често на 1 май НС протестира срещу ромите с табели, на които пише „Национална съпротива срещу социалните паразити“. Активистът на НС Николай Йовев беше арестуван през 2012 г. за по подозрение, че е поставил бомба пред офис на „Евророма“ – политическата партия, представляваща ромския народ – атентат, който доведе до убийството на един ром. 

 

pastedGraphic_8.png

Народна партия „Истината и само истината“

Населено място: Русе

Идеология: антисемитизъм, конспирация

Народната партия „Истината и само истината“ е официално регистрирана политическа партия, която получава малко гласове на избори (около 2500 през 2022 г.). Инструмент на Венцислав Ангелов – „Чикагото“, партията е антисемитска и конспиративна. Тя твърди, че Централната избирателна комисия, която организира българските избори, са „слуги, предатели, хора на илюминатите (глобалистите) и ционистите“ и че ЦРУ и Мосад „избират“ политическите партии в парламента и затова малкият брой гласове за партията е нагласен. В дебат по БНТ през 2022 г. Ангелов ясно заяви антисемитизма си с призива: „До всички ционисти в малката страна Израел – Бог ви заповядва да излезете от България и Палестина“. По-късно той беше санкциониран от българската Централна избирателна комисия за антисемитизъм, но твърди, че забележките му не са проблематични, защото ционизмът е политическа идеология, а не етническа група. В канала на партията в Telegram открито се изразява омраза към евреите. Партията обвинява евреите за абортите, COVID, медиите, контрола върху оръжията и търговията с роби. Ангелов твърди, че „Ислямска държава“, Мосад и ЦРУ са създадени от глобалисти, сатанисти и илюминати, които позволяват трафика на имигранти през България. Основното средство за пропаганда на партията е Facebook. Почти всеки ден Ангелов излъчва предавания на живо, в които атакува други политически партии и политици като „гробокопачи на българския народ“ и разпространява конспирации, които нарича „разкриване на тайни“. В допълнение към открития антисемитизъм, партията има религиозно евангелско измерение, като често нарича Исус Христос „брат“, а последователите си – „божествено семейство от братя и сестри“. Един от партийните членове, често включван в предаванията на Ангелов на живо и по телевизията, е евангелисткият пастор Станислав Тодоров, известен с това, че е организирал форум, в който пастори осъждат православното християнство – най-голямата религиозна общност в България. Тодоров, който също е конспиратор, казва, че COVID ваксините са инструмент за убиване на хора, „донесени от самия Сатана“, а лекарите, които настояват за ваксинация, всъщност са създали COVID, за да могат да го излекуват, което той описва като „сатанизъм“. Ангелов е също толкова голям привърженик на конспиративни теории. В телевизионно интервю от април 2023 г. Ангелов заяви, че неговата партия „е обявила война“ на „Измамническата пландемия от COVID-19“. Партията разпространява и други конспирации, например, че следите от самолети (кемтрейлс) се използват от правителствата за разпространение на токсини върху нищо неподозиращата общественост; че динозаврите никога не са съществували; и че има тайни педофилски кръгове, съществен елемент от конспиративните теории на QAnon. Застъпничеството му за тази конспиративна теория не е безобидно: Ангелов влиза в сблъсък след това нанася побой на лекар, ваксинирал пациент със сърдечни проблеми, който впоследствие е починал. Ангелов изказва лъжливото твърдение, че ваксината е „убила“ пациента, а лекарят е убиец. Ангелов казал на лекаря: „Ще те направя на салата. Мястото ти е в „Белене“ (трудов лагер по времето на комунизма). Казвам ти, че ще те убия!“ Той получи година и половина затвор за инцидента през май 2023 г. Ангелов също така смята, че е „осъден на смърт от ционистите на таен процес в Тел Авив, Израел“. Той има дълго досие. През 1996 г. е обвинен в хулиганство, през 2002 г. е обвинен в контрабанда на цигари, а през 2008 г. той и племенникът му са заловени в Никозия, Кипър, със стотици грамове хероин, за което Ангелов прекарва година и половина в кипърски затвор. През 2011 г. той е арестуван за ръководене на организирана престъпна група за трафик на кокаин от Лима, Перу, до Мадрид, Испания. През 2014 г. е осъден в България на шест години затвор за трафик на наркотици и бяга от страната, но е заловен през 2018 г.

pastedGraphic_9.png

„Възраждане“

Местоположение: София,* Добрич, Ловеч, Сливен, Варна

Идеология: антисемитизъм, анти-ЛГБТК+, конспирация

„Възраждане“ е крайнодясна политическа партия, която получи 14% от гласовете през 2023 г., което я прави третата по големина партия. Това е най-добрият резултат, постигнат от крайнодясна партия в съвременната българска история досега. Предполага се, че партията е проруска, защото се противопоставя на санкциите срещу Русия и предоставянето на военна помощ на Украйна. Запитан дали има критики към руския президент Владимир Путин, Николай Дренчев, депутат от „Възраждане“ и секретар на партията, заяви, че Путин поне „не е направил блицкриг в Украйна“. „Възраждане“ се ангажира с антиваксърски кампании, заема позиция против пандемичните мерки, отхвърля еврото, помощта за Украйна, ЕС и НАТО. Анализаторите описват партията като „най-големия победител“ от продължаващата българска политическа криза, която започна през април 2021 г. и доведе до пет последователни парламентарни избори за две години. Партията разпространява конспиративни теории и фанатизъм. В реч пред партийни симпатизанти председателят Костадин Костадинов обясни, че е „крайно време“ да се разбере, че „не е нормално да си хомосексуалист и не е нормално в обществото да има еднополови бракове“. Костадинов веднъж каза, че българският депутат Даниел Лорер, който е с еврейски произход, е „чужденец“, въпреки че е български гражданин и бивш министър. През 2021 г. кандидатът на партията за вицепрезидент заяви, че има „твърде много“ решения, взети от хора с чужди фамилии, и че за нея има твърде малко „български фамилии в българската политика, на българска земя, в българската държава“, и че „тези хора не трябва да забравят, че това е земята на българите и те са само гости“, въпреки че хората, към които се е насочила, са български граждани. Костадинов беше осъден от прокуратурата и помолен да се въздържа от дискриминационни забележки, когато нарече американския вицепрезидент Камала Харис „Камила“. В отговор Костадинов казва, че понякога „бърка имената на животните“. „Възраждане“ набра влияние чрез противопоставяне на пандемичните мерки, включително на ваксинациите, с твърдението, че се налагат задължително. Въпреки че подобна мярка никога не е била въвеждана или дори предлагана, „Възраждане“ използва този фалшив аргумент, за да изгради своята база, като твърдеше, че само тя може да спаси българския народ от управление, излязло извън контрол. Членовете на партията също така наричаха COVID ваксините „експериментални течности“. Партията организира протести пред Народното събрание срещу зеления сертификат – доказателство за ваксинация, което даваше възможност за участие в определени дейности по време на локдауните. На един от протестите Костадинов предупреди парламента, че „щом не искате да проявите разбиране, ще получите революция“. Протестиращите се оплакваха от „медицински фашизъм“ и използваха американски екстремистки символи, включително знамена на Конфедерацията и знамена с гърмяща змия и надпис: „Не стъпвайте върху мен“. Други протестиращи държаха табели, свързващи ционизма с нацизма. През януари 2022 г., когато зеленият сертификат стана задължителен за лични парламентарни дейности, Костадинов сравни това с Холокоста и с крайно антисемитския Закон за защита на нацията от периода на Втората световна война. Коментарите на Костадинов са обект на остри критики от страна на българската еврейска общност. В отворено писмо до Костадинов от директора на организацията „Шалом“, която представлява българската еврейска общност, се осъжда направеното от него сравнение на сертификата с Холокоста. От своя страна Костадинов атакува директора във Facebook, заявявайки, че той е „застъпник на отдавна изчезнал народ“. Дори след като беше разкритикуван широко, Костадинов отказа да оттегли антисемитските си забележки. Костадинов е правил и много други екстремистки коментари. Във видео, озаглавено „ТРЪМП“, той коментира, че САЩ са „империя на злото, която унищожава световния мир и нации и страни без никакви скрупули“ и че Тръмп е „единственият“, който е променил това. В същото видео Костадинов твърди, че България е „американска колония“, а повечето български медии са „американски канали“. Той разглежда по-голямата част от опозицията си като „национални предатели“, които се зарича да „накаже“. Те включват опозиционни партии, обществени фигури, влогъри, журналисти и други. Костадинов веднъж спомена във Facebook, че ще накаже „предателите“ по същия начин, по който кучетата се подлагат на забранения ритуал „тричане“, при който куче се обесва на въже над река и се върти, докато падне. Партията атакува български журналисти като „жълтокафяви отпадъчни води от американското посолство“ и често се опитва да ги изгони от брифингите си. Костадинов нарича журналистите „чуждестранни агенти“ и често отказва да говори пред представители на медиите. 

pastedGraphic_10.png

Родители, обединени за децата (РОД Интернешънъл)

Местоположение: София,* Пловдив, Русе, Велико Търново

Идеология: анти-ЛГБТК+, антитранс

РОД е неправителствена организация, която твърди, че нейната мисия е да защитава традиционното семейство и да отглежда деца без „чужда намеса“, което означава от ЛГБТК+ общността и международните организации, които подкрепят правата на ЛГБТК+. Според РОД „традиционното семейство“ е в опасност и то трябва да се състои от „баща мъж, жена и прекрасни баби и дядовци“. РОД има споразумение с крайнодясната и расистка политическа партия „Атака“ да си сътрудничат за спиране на „антисемейните политики, които се стремят да разрушат българското семейство“. Един от членовете на управителният им съвет, Давид Александров, през 2021 г. беше кандидат за парламента на крайнодясната ВМРО, която работи в тясно сътрудничество с РОД. Той агитира с плакати за „утвърждаване на традиционните, български, семейни и християнски ценности“ и „укрепване на брака и семейството от баща – мъж, майка – жена и техните деца“. Друг член на управителния съвет на РОД, Владимир Шейтанов, е адвокат, който яростно се противопоставя на грижата за утвърждаване на социалния пол, която той нарича „операции за промяна на пола“, и срещу ЛГБТК+ хората, срещу които според него няма дискриминация, „дискриминация има срещу традиционното християнско семейство… Ние сме против налагането на практики [т.е. правата на ЛГБТК+], които не са част от нашата култура. Правото не може да прилага закони, които противоречат на традициите, обичаите и морала на българското общество.“ РОД е скептичен към ЕС, който според организацията налага права, особено за ЛГБТК+ общността, които дискриминират консервативните семейни ценности и християнството и вредят на децата. Групата сподели пост на Георги Марков, бивш депутат от ГЕРБ, който гласеше: „Брюксел е на път да погребе християнска Европа“. Статията беше в отговор на инициативите на ЕС за защита на децата и ЛГБТК+ общността и в нея се изразяваше възмущение от натиска върху държавите членки да признаят самоопределението по пол и еднополовите бракове. Уебсайтът на РОД е пълен с критики към политиките за ЛГБТК+ и те нямат нищо против да работят с крайнодесни и екстремистки партии в усилията срещу общността на ЛГБТК+ и законодателството на ЕС, което защитава тази общност. РОД е участвал в общи срещи с ВМРО, „Атака“, НФСБ, БСП и „Възраждане“. Сдружението се присъедини към комитета на Българската социалистическа партия, за да подпомогне планирания референдум срещу „джендър идеологията“. Във вестник, свързан с крайно десния Национален фронт за спасение на България, „Десант“, Шейтанов критикува българските евродепутати, гласували в подкрепа на „джендър резолюцията“ на ЕС, която защитава човешките права на ЛГБТК+ хората. Шейтанов казва, че ЛГБТК+ хората са малцинство в България, което „изнудва“ останалите деветдесет процента от българското общество. Резолюцията призовава за признаване на еднополовите бракове във всички държави от ЕС, както и за гарантиране на свободите на хората в еднополови бракове в целия Европейски съюз. РОД започна и други кампании срещу инициативи, за които твърди, че „подкопават традиционното семейство“, включително Истанбулската конвенция. Те твърдят, че конвенцията е „чуждестранна намеса“ с цел налагане на нови сексуални ориентации, издигане на сексуалните малцинства и дори отвличане на деца. РОД е против усилията за самоопределение по пол и подкрепя решението на българския Върховен съд, който реши, че полът е само биологичен. През 2022 г. с помощта на РОД се проведе контрасъбитие срещу Прайда, поход за „традиционното християнско семейство “, едновременно с парада на Прайда в София. Организаторите заявиха, че целта на този поход е да съживи дебата за важността на традиционното семейство и че е важно българските деца да растат в „ценностна среда“. РОД разпространяват различни видове конспиративни теории. През 2019 г. техните страници във Facebook разпространяваха слухове, че държавата отнема деца, докато са на училище. След ответна реакция РОД призова хората да не вярват на фалшиви новини и заяви, че „насилственото отвличане“ на деца все още се случва. През 2019 г. РОД организира специална конференция „Социално отвличане на деца: скритата война срещу семейството“. На конференцията англичанинът Стив Бенет от австрийската група Step Up for Children говори за семейството, което е подложено на атака от „марксистки агитатори“ и „модерни феминистки от третата вълна“. Германката Габриеле Куби, консервативна католичка, която смята, че приемането на нехетеросексуалните ориентации и самоопределянето по полова идентичност са „лудост“ и че книгите за Хари Потър тласкат хората към окултното, говори за книгите си, включително „Глобалната сексуална революция“. Куби е говорила и на други анти-ЛГБТК+ събития, включително Световния конгрес на семействата през 2014 г., който се провежда от базираната в Илинойс Международна организация за семейството. Конференцията на РОД беше излъчена в YouTube. РОД проведоха и други конференции, където атакуваха това, което наричат „джендър идеология“, с покана към европейците, които подкрепят позициите им срещу ЛГБТК+, да обсъдят въпроса. Тяхната конференция, озаглавена „Европейски измерения на политиките за равенство между половете“, ще се проведе през май 2023 г. (преди публикуването на този доклада). Предвижда се в нея да участват Кристиан Шкварек, който се противопоставя на медицинските грижи за утвърждаване на пола, наричайки ги пълен „ад“, който трябва да бъде забранен в България; Магдалена Ташева, бивш депутат от крайнодясната и расистка партия „Атака“; Петер Торчи от Унгарския център за основни права, който е съорганизатор  на базираните в САЩ конференции на CPAC, когато се провеждат в Унгария, на които присъстват анти-ЛГБТК+ говорители, и Йежи Квашневски от Полша, президент на анти-ЛГБТК+ организацията Ordo Iuris Institute for Legal Culture (Институт за правна култура).

 

pastedGraphic_11.png

„Общество и ценности“

Местоположение: София

Идеология: анти-ЛГБТК+, антитранс

Основано през 2007 г., „Общество и ценности“ (ОЦ) е анти-ЛГБТК+ организация, посветена на „традиционното семейство“. Те се противопоставят на правата на ЛГБТК+, еднополовите бракове, медицинските грижи за полов преход, самоопределянето по пол в официални документи и абортите. Групата е основана от пастора от Протестантската апостолическа реформистка църква и активен член на църквата Михаела Джоргова, която я ръководи в момента. ОЦ е против преходите за утвърждаване на пола и изказва неверни твърдения, като често използва американска и британска пропаганда, че децата са принуждавани да избират пола си в ранна възраст. Групата подкрепя решението на българския Конституционен съд, че полът е биологичен и не може да бъде променян законно, дори и след хирургически оперативен преход. Те редовно внушават, че ако тези правила се променят, малките деца ще бъдат принуждавани да вземат решения относно пола си, за които по-късно ще съжаляват. Те твърдят също така, че ако тези права бъдат предоставени, в женските спортове ще започнат да участват и доминират биологични мъже, просто защото са се нарекли „жени“. Те твърдят още, че мъжете ще злоупотребяват с жените, когато използват женските тоалетни, защото ще се идентифицират като жени, за да имат тази възможност. Групата има връзки с американски анти-ЛГБТК+ групи, които заемат подобни позиции. В своя YouTube канал те са качили видеоклип с добавени български субтитри, с участието на членове на американските групи Family Watch International и American College of Pediatricians, които обсъждат рисковете от полов преход и твърдят, че децата са под натиск да се подлагат на хормонална терапия. Известно е, че и двете групи разпространяват лъжи за ЛГБТК+ лъжи и демонизират тази общност. ОЦ е против Истанбулската конвенция, като се оплаква, че в документа се споменава „72 пъти, че полът е социален конструкт“. Те също така смятат, че никой не се ражда гей и че сексуалната ориентация може да бъде променена чрез развенчани практики като конверсионна терапия. През 2022 г. те взеха участие в шествието за „традиционното семейство“, организирано от РОД в знак на протест срещу София Прайд. Те подкрепят и инициативата на Българската социалистическа партия за референдум срещу „джендър идеологията“.

 

Note: Translation of this report from English into Bulgarian was provided by a third-party translator. Any possible errors or inconsistencies in the translation from English are the responsibility of the translator. If you have questions about the translation, please contact us at contact@globalextremism.org. For report in English : www.globalextremism.org/bulgaria.

Забележка: Преводът на този отчет от английски на български е предоставен от преводач на трета страна. Всички възможни грешки или несъответствия в превода от английски са отговорност на преводача. Ако имате въпроси относно превода, моля свържете се с нас на contact@globalextremism.org. За доклад
на английски : www.globalextremism.org/bulgaria.
Start Typing
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

GPAHE uses cookies to collect information and give you a more personalized experience on our site. You can find more information in our Privacy Policy.
Stay connected with GPAHE
You can unsubscribe at any time.
Close
You can unsubscribe at any time.
Stay connected with GPAHE
Thank you for subscribing!
Thank you for subscribing.
Join Us in The Fight Against Global Extremism.
Stay connected with GPAHE and get the latest on how hate and extremism are threatening our safety and democracy.
Subscribe To Our Free Newsletter!
You can unsubscribe at any time.
Join Us in The Fight Against Global Extremism.
Stay connected with GPAHE and get the latest on how hate and extremism are threatening our safety and democracy.
Subscribe To Our Free Newsletter!
You can unsubscribe at any time.